Friday, June 25, 2010

[Amaran Tsunami & Zikrul Maut]

“Wahai diri, apakah engkau benar-benar sedar bahawa janji kematianmu semakin hampir? Kalaulah engkau tau apa yang Rasulmu ketahui, tentulah engkau akan lebih banyak menangis..” Aahin..

Jam jam seperti semalam saya baru kembali menghadap laptop selepas sibuk di dapur, masak 'supper' untuk abah dan abang-abang. Leka membalas mesej teman-teman yang tetap ingat, sekali lagi pintu bilik saya diketuk dari luar. Saya menanggalkan 'headset' di kepala, dengan malas saya bangun membuka selak pintu dan abang muncul. Di tangan beliau sebuah beg berisi pengenalan diri dan beberapa barang kecil milik beliau.

Sekali lagi dengan wajah 'boring' saya bertanya, “Awat (kenapa)?”. Kata abang, “Nah, masukkan benda-benda penting sebab dah banyak kali siren amaran Tsunami berbunyi malam ni.” Saya sedikit tersentak tapi hati masih tenang Alhamdulillah. Seingat saya, ini kali kedua saya mendengar bunyi siren berulang-ulang kali sejak alat itu dipasang di persisiran laut Kuala Kedah selepas tragedi Tsunami tahun 2004 dulu. Saya ambil beg di tangan abang dan ingin berlalu. Tapi abang sempat berpesan, “Kalau nak tidur nanti, pakai yang sopan, yang menutup aurat. Siapa tau..”. Allahu Allah..Dengan beg di tangan, saya mundar mandir di dalam bilik. Bingung, harus dimasukkan apa dalam beg sekecil itu sebagai bekal? Apa itu Al-Quran? Khulasah Madad yang sudah lusuh? Kitab kecil Burdah yang selalu bersama? Dalail Khayrat? Atau apa..? Saya buntu. Kata hati, "Itu pun kalau engkau masih selamat", Allahu Allah.. Kemudian saya dengar abang keluar dengan motornya. Fikir saya, “Pergi melihat keadaan laut mungkin..?”.

Kemudian saya termanggu sendiri, “Kalau benar ini malam yang terakhir, apa yang harus saya persiapkan Rabbiy?”. Saya teringat pesan Hubabah Halimah Al-Aydrus dalam kedua-dua ziyarah beliau ke Malaysia dulu, “Masukkan Allah ke dalam hatimu!!”. Soalnya, masih punya waktukah saya untuk berbuat demikian kalau selama ini Dia entah di mana saya letakkan? Allahu Allah..

Beberapa waktu kemudian, alfagerah berlalu ke bilik air untuk membersihkan diri dan berwudhuk. “Kalau benar ini malam terakhir, mudah-mudahan Allah menerima taubatku”. Keluar dari bilik air, bertembung dengan abang. Saya pun bertanya, “Angin kencang di luar?”. Jawapan abang, “Tak begitu kencang”. “Di dasarnya, Allahu a’lam”, sambung saya. Memang luar biasa keadaan hati saya saat itu memikirkan detik kematian itu, kalau ia tiba.

Selama ini, saya sering merasakan tidak ada apa-apa yang harus dibimbangkan dengan sebuah kematian kalau itu satu-satunya jalan untuk kembali dikumpulkan bersama Saiyyiduna Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa aalihi wa shohbihi wa sallam. Tapi ternyata, gementar itu tetap hadir. Debar itu hampir menyesakkan dada. “Mungkin begini rasa hati orang-orang yang malaikat maut sudah di muka pintu”. Allahu Allah..

Saat itu Allah ingatkan saya kepada Hizbul Bahr susunan Abu Hasan Syadzuli, Alhamdulillah.. Bahr bermaksud “Laut”. Hizib inilah yang al-Imam selalu berwasiat kepada anak-anak murid beliau supaya rajin dibaca dan diajarkan kepada anak-anak mereka kerana di dalamnya mengandungi al-Ismul A’dzom (Nama Yang Agung). Hizib ini diajarkan oleh Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa aalihi wa shohbihi wa sallam melalui mimpi sewaktu beliau berduka-cita di Laut Merah.

Subuh tadi bangun dengan debar di dada, “Ya Allah, masih hidupkah hamba?”. Iya, keadaan bilik saya masih serupa. Sejenak berfikir, mungkin ini rahsia Allah menyembunyikan detik kematian hamba-hambaNya. Agar mereka selalu bersiap sedia. Agar mereka tetap jujur dalam menyintaiNya. Bukan hanya di saat perlu, ingat Dia. Ighfirlana Ya Allaaaaaah..

Waktu makan tengahari tadi abang saya bercerita, rupa-rupanya sudah ada yang cuba menyelamatkan diri dengan memandu kereta masing-masing ke pusat bandar, bimbang Tsunami benar-benar terjadi. Tak kurang juga yang memenuhi stesen-stesen minyak untuk mengisi tangki minyak kenderaan sendiri. Belum dikira mereka yang 'mengilek' beg yang mungkin mengisi sekian banyak 'cash' selain dokumen-dokumen penting. Tetapi kalau detik kematian sudah tercatat di Luh Mahfuz, pastilah tiada satu ceruk pun yang boleh menyelamatkan kita daripada janji yang satu itu.

"Ya Ilahiy, kalau janjiMu itu telah tiba, hamba mohon Engkau matikan hamba dalam keadaan menyintai dan merindui pertemuan dengan KekasihMu Muhammad.. Sungguh hamba tak punya bekal walau sedikit pun melainkan cinta itu.. dan bukankah kami nanti akan Engkau kumpulkan bersama Siapa yang kami cinta..?" :'(

1 comment:

  1. MasyaAllah, begitu cinta kau pada Rasulullah...ana ingin seperti engkau yg selalu mencintai Rasulullah dgn ekhlas dan selalu Allah yg ada dlm hati

    ReplyDelete