Thursday, September 10, 2009

Ramadhan di Sana..


Tak dapat alfagerah bayangkan kira-kira bagaimana kerinduan mereka yang pernah melalui hari-hari Ramadhan di bumi Tareem. Dikhabarkan mereka di sana ada yang solat sunat hingga seratus rakaat dalam satu malam. Ikhwahnya bergerak dari satu masjid ke masjid yang lain secara berkumpulan dalam memeriahkan malam-malam Ramadhan. Hantarkan hamba ke sana Tuhan, Allahumma ameen.. Ya Tareem wa ahlaha.. ya Tareem wa ahlaha.. ya Tareem wa ahlaha..

Mereka yang melalui Ramadhan di Makkah Al-Mukarramah apatah lagi. Bergantian solat dan tawaf mengelilingi Ka’abah bersama tetamu-tetamu Allah yang lain dengan dijanjikan ganjaran pahala yang luar biasa! Allahu Allah.. Sampaikan kami ke sana Ya Allah! Juga mereka yang menempuh Ramadhan di Madinah Al-Munawwarah, di bumi yang di sana bersemadi jasad Saiyyiduna Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa aalihi wa shohbihi wa sallam yang dengan rahmat Baginda-lah kita semua bisa mendapat kelebihan ummat Nabi Terakhir sallallahu ‘alaihi wa aalihi wa shohbihi wa sallam. Dengan rahmat Baginda juga kita dapat melalui Ramadhan yang diberkati dengan dijanjikan dengan kelebihan yang banyak sekali! Hantarkan kami ke sana Tuhan! Allahumma sholli wa sallem wa baarik ‘alaihi wa ‘ala aaleh~

Sungguh alfagerah rindu Ramadhan alfagerah di bumi UIA. Beberapa tahun melalui bulan tarbiyah ini di kampus membuatkan hati alfagerah begitu dekat. Di sana manusia berlumba-lumba mengumpul kebajikan. Dimana-mana manusia berebutan menghabiskan bacaan al-Quran. Di sana juga manusia banyak memilih untuk beriktikaf di masjid sejak dari awal Ramadhan dan khususnya pada 10 malam terakhirnya. Bukan sesuatu yang pelik di sana bila dimana-mana, pada bila-bila masa manusia akan membuka naskah Al-Quran mereka dan melanjutkan bacaan masing-masing hatta di bus-stop sekalipun! Tika menunggu waktu berbuka juga, ramai yang masih meneruskan bacaan mereka, berdzikir dan banyak berdoa. Tapi kini kami jauh. Hanya kenangan itu yang dibawa.

Hari-hari Ramadhan di sana dilalui dengan lebih berhati-hati kerna kita semua berada didalam bi’ah yang baik. Dikelilingi orang-orang yang baik. Diulangi peringatan-peringatan yang baik. Melihat contoh-contoh yang baik dan sebagainya. Kuliyyah-kuliyyah ilmu juga meriah Alhamdulillah. Malam-malam terakhir Ramadhan pensyarah-pensyarah dari kuliyyah Pengajian Islam dan Bahasa Arab akan mengisi slot tazkirah Ramadhan selepas terawih seperti Dr. Abdul Razak Al-Hasaniy dan yang lainnya. Selesai 20 rakaat terawih, ada yang melanjutkan bacaan Al-Quran mereka dan ada juga yang balik berehat di bilik masing-masing atau turun moreh di tingkat bawah masjid dan ke kafe-kafe yang masih dibuka. Selesai moreh, sambung iktikaf lagi. Tapi kini kami jauh. Hanya kenangan itu yang dibawa.

Malam-malam terakhir Ramadhan di sana juga sedikit sekali tidur orang-orang yang beriktikaf. Semua berlumba-lumba mencari Lailatul Qadr! Tapi malam 27 Ramadhan yang paling meriah! Kerna orang Arab mengambil qaul yang mengatakan Lailatul Qadr pada malam 27 Ramadhan, makanya kebanyakan mereka tidak tidur. Mereka bersungguh-sungguh solat, membaca Al-Quran, zikir, berdoa dan banyak bersedekah. Tahun pertama iktikaf di sana kami agak kaget apabila melihat sekotak air dan sebiji limau tersedia di hujung kepala tika semua bangun waktu Qiamullail. Alfagerah sendiri tertanya-tanya, "makanan dari langit kah ni..?" ^_^ Tapi kini kami jauh. Hanya kenangan itu yang dibawa.

Rindu juga pada teman-teman ibadah di sana terutama ‘ummul barakah’ (Nana) dan roommates terutamanya ibu (Muslimah), bapak (Farhana), kakak yang sulung (Alina), kakak yang tengah (Roxana), adik beradik yang lain (Farah), adik-adik (Falyn, Hajar, Husna, Ani), jiran tetangga (Tim, Reena,…), Tiq, As, Dzun dan semua. Allaaah.. Teringat saat sahur di bilik E 1.2 yang selalu meriah, iktikaf di masjid bersama ‘kaum keluarga’, membawa bekal bantal dan toto. Waktu Qiam yang syahdu. Alunan suara merdu Imam yang meruntun kalbu. Esak tangis teman makmum. Tak ketinggalan tangisan anak-anak kecil yang dibawa iktikaf bersama ibu-ibu mereka. Teringat detik ibu, bapak dan adik-beradik ynag lain begitu tertarik dengan seorang baby bernama Hajar, hingga sekarang ingatan tersebut masih kuat. Tapi kini kami jauh. Hanya kenangan itu yang dibawa.

Masuk tahun kedua di main campus, adik-beradik dan jiran-tetangga yang di Kuliyyah of Architecture and Environmental Design (KAED) macam bapak, Farah, Husna dan Tim memang selalu sibuk, tapi still kami akan susun satu masa untuk berkumpul walau sekali. Dulu juga kerap berebut-rebut dengan cik Alina tengok list Imam-Imam yang bertugas untuk solat terawih dan Qiamullail, yang pastinya beliau lebih excited, alfagerah biasa-biasa saja ^_^ (tak nak ngaku haha..). Tapi kini kami jauh. Hanya kenangan itu yang dibawa.

Kalau berbuka di masjid UIA, makanan dan minuman memang disediakan. Cuma perlu beratur menunggu giliran. Disana kami belajar sabar dan qanaah dengan apa saja yang dihidangkan. Kalau bimbang tak cukup bekal makanan yang dihidangkan pihak masjid, bazaar Ramadhan la yang kami kunjungi. Antara yang kerap dibeli Roti John plus daging! Tapi tak nak la cerita banyak-banyak pasal juadah berbuka, takut kurang pahala puasa hehe.. Yang bestnya kalau jalan dengan ibu di bazar, tension dibuatnya sebab boleh dikatakan hampir separuh warga UIA tu kawan ibu kot!! Jadi kena stop kat banyak check-point, tunggu ibu bertanya khabar haha.. Semua tu kenangan yang tak bisa luput dari ingatan. Tapi kini kami jauh. Hanya kenangan itu yang dibawa.

Then Ramadhan bersama sidti Syarifah Fatimah ben Yahya menyaksikan perebutan untuk menumpang pahala puasa yang lain dengan bergantian membeli juadah berbuka. Disana kami belajar untuk memberi walau dengan hanya sebiji tamar. Disana juga kami belajar untuk tidak membazir kerna sidti selalu mengingatkan. Bersama sidti, kami bisa berkumpul bersama students Master dan PhD macam Kak Nani, Kak Qurratul ‘Ain, Kak Fifi, Kak Fatin dan yang lainnya. Sesi berbuka bersama mereka selalunya akan menambahkan ilmu kerna akan ada tausiyah dan tadarus Al-Quran. Tahun terakhir di sana lebih berharga kerna biiznillah, kami bisa terawih bersama Imam Mu'taseem dari Syria di Masjid Wilayah, Jalan Duta. Sungguh indah perjalanan malam kami ke sana. Tapi kini kami jauh. Hanya kenangan itu yang dibawa.

Sunggu hamba bersyukur dan gembira Ya Allah, kerna dulu hamba punya…
Sidti Syarifah Fatimah yang sangat pengasih
Ibu yang penyayang
Bapak yang selalu menenangkan
Alina yang periang
Rox yang pandai memasak
Farah yang suka tersenyum
Adik Husna yang lemah lembut
Adik Hajar yang cukup apa adanya
Adik Falyn yang ceria
Adik Ani yang suka makan
Jiran tetangga seperti Tim dan Reena
Dan semua saudara-saudara hamba Di Sana

Mudah-mudahan ukhuwah kita berterusan hingga kita dipertemukan kembali di hari akhirat nanti dengan keberkatan Nabi kita sallallahu 'alaihi wa aalihi wa shohbihi wa sallam dan zuriat keturunan Baginda seluruhnya, Allahumma ameen..

~Allahumma sholli 'ala Saiyidina Muhammadin Nabiyil Ummiyyi wa 'ala aalihi wa shohbihi wa sallem~

No comments:

Post a Comment